Operation på Rungsted Øjenklinik

Lad Rungsted Øjenkliniks evner og erfaring sikre dig det bedste resultat og behandling i forbindelse med din grå stær operation. Du får flere valgmuligheder inden for grå stær operationer inklusive mulighed for at vælge livstilslinser. Vi er en af de øjenklinikker i Danmark, der har mest og længst erfaring med livsstilslinser. Vi underviser kolleger i både grå stær operationer og i brugen af livsstilslinser. Din øjenlæge har over 20 års erfaring med private linseoperationer.

Tørre øjne plager en stigende andel af befolkningen

Tårefilmens formål er at beskytte øjets slimhinder mod udtørring og mindske risikoen for infektion. Derudover udglatter tårefilmen øjets overflade, så den optiske komfort og billedkvalitet optimeres.

Tårefilmen består af 3 lag:
Et slimlag inderst dannet af bægerceller i øjets bindehinde
Et vandigt lag produceret af tårekirtlen, indeholder også diverse stoffer, der beskytter mod infektion
Et fedtlag beliggende yderst dannet af de meibomske kirtler i kanten af øjenlågene. Fedtlaget stabiliserer tårefilmen, så den bliver mere holdbar og nedsætter fordampningen fra øjets overflade.
Mindst 20% af befolkningen lider af tørre øjne, med en større risiko med stigende alder.
Årsagen til cirka 80% af tørre øjne er en øget fordampning fra øjets overflade. Dette skyldes primært en nedsat funktion af de meibomske kirtler i øjenlågene. Med et tyndt fedtlag i tårefilmen sker der mere fordampning med fremkomst af tørre pletter på hornhinden. Foruden ubehaget i form af grusfornemmelse eller kløe i øjnene giver de tørre pletter også et ringere syn, da den optiske overflade bliver mere ujævn. Desuden bliver hornhinden mere modtagelig for infektioner.
Cirka 20% af tørre øjne skyldes en nedsat tåreproduktion, hvor problemet er nedsat produktion i tårekirtlen af den vandige bestanddel af tårerne.
Med alderen mindskes antallet af meibomske kirtler og deres funktion aftager. Løsere og slappere øjenlåg bevirker også, at der frigøres mindre fedtstoffer fra kirtlerne i øjenlågsranden.
Hormonelle faktorer kan også øge tørhed i øjnene. Kvinder har øget tendens til øjentørhed, specielt efter klimakteriet og ved brug af p-piller. Et for lavt stofskifte kan også være årsag til tørre øjne.
Visse former for øjenkirurgi, især laseroperationer for nærsynethed, påvirker nervefibrene i hornhinden, så tåreproduktionen og blinkerefleksen nedsættes.
Forskellige slags medicin, både tabletter og øjendråber, kan give tørre øjne.
Kostvaner, specielt mangel på Omega 3 fedtsyrer (fiskeolie) øger risikoen for tørre øjne.
Kroniske betændelsestilstande og allergier nedsætter de Meibomske kirtlers funktion og giver tørre øjne. Den ændrede tåresammensætning og -mængde er så medvirkende til at bevare betændelsestilstanden og forringe den normale beskyttelse af hornhindens overflade. Visse hudsygdomme, som for eksempel rosacea, er direkte relaterede til denne tilstand.
Miljøet vi opholder os i spiller også en stor rolle for udvikling af tørre øjne. Tør luft, for eksempel p.g.a. centralvarme indendørs om vinteren, aircondition om sommeren og i biler øger fordampningen fra øjets overflade. Mikropartikler i forurenet luft giver irritation af øjet og øjenlågene, hvilket nedsætter funktionen af de Meibomske kirtler og blandt andet øger risikoen for bygkorn.
Skærmarbejde, brug af tablets, mobiltelefoner  og lignende er forbundet med nedsat blinken, der igen dels bevirker at de Meibomske kirtler ”malkes” mindre med nedsat fedtprodukltion til følge, dels at der går længere tid mellem at hornhinden fugtes ved blinken. De Meibomske kirtler vil være tilbøjelige til mindre fedtproduktion og mere tilstopning, der kan forringe tårekvaliteten mere permanent og også øge risikoen for bygkorn.

Symptomer på tørre øjne

Irritation, sviende eller brændende fornemmelse i øjnene, lysfølsomhed med øgede gener i solskin eller med blænding ved modkørende biler i mørke. Hyppig blinken uden at det hjælper på generne. Nedsat syn, specielt ved skærmarbejde, TV og læsning, hvor man ofte blinker mindre.
Tørre øjne er ofte årsag til problemer med kontaktlinsebrug

Synlige forandringer ved tørre øjne
Hyppigere bygkorn og øjeninfektioner. Rødme og fremtrædende kartegning på øjeæblet og på øjenlågskanten. Skorpedannelse/søvn i øjnene samt ”paradokst” øget tåreflåd. Små sår og beskadigelser på øjets overflade, mest synlige efter farvning i forbindelse med undersøgelse hos øjenlægen.

Behandling

Symptomatisk behandling lindrer generne og har generelt kun kortvarig effekt og skal derfor udføres løbende. Bedre hygiejne af øjenlågene i form af afrensning, varme (varme omslag eller dampbriller) og massage kan mindske nogle af årsagerne til tørre øjne. Kunstige tårer supplerer tåreproduktionen, men skal ofte dryppes mange gange om dagen. Behandling med allergimidler og med antibiotika og antiinflammatoriske dråber eller piller mod betændelsestilstande kan være nødvendigt for at give ro i øjnene.
Små propper i tårekanalerne kan bevare tårerne og kunstige tårer længere tid i øjet.
Ny behandling for tørre øjne: IPL
Årsagsbehandling genskaber de Meibomskle kirtlers funktion og bedre tårefilmen. IPL-behandling (Intenst Pulseret Lys) mod tørre øjne virker ved at stimulere nerverne til de Meibomske kirtler og ved at øge blodcirkulationen og opvarme de Meibomske kirtler, hvorved indholdet bliver mere flydende. Når behandlingen kombineres med en efterfølgende skånsom ”malkning” af de Meibomske kirtler stimuleres  og øges produktionen af fedtstoffer, der igen forbedrer tårekvaliteten og nedsætter fordampningen fra øjets overflade. Der fremkommer en umiddelbar lindring og en forbedring af betændelsestilstanden. I løbet af kort tid mindskes ubehaget fra de tørre øjne.
IPL-behandlingen gives med et håndtag direkte på huden på kinderne under øjnene. .Typisk gives i en behandling i alt cirka 28 lyspulse, der kan være forbundet med en fornemmelse af varme, men ikke smerte. Behandlingen varer få minutter og følges inden for cirka 15 minutter af en massage/malkning af øjenlågene.
Grundbehandlingen  består af 3 til 4 behandlinger med cirka 14 dages mellemrum og er effektiv hos cirka 85% af de behandlede. Varigheden af behandlingen er fra 6 til 36 måneder. De fleste vælger dog at få lavet en enkeltstående vedligeholdelsesbehandling hver 6. til 12. måned.
Stort set alle med tørre øjne kan have glæde af IPL-behandlingen, men der er enkelte hudtyper- og sygdomme, hvor behandling frarådes, ligesom visse typer medicin giver øget lysfølsomhed, der gør at IPL-behandling må frarådes.
Inden grundbehandlingen udføres en grundig analyse af øjnene og tåreproduktionen, inklusive en tåreosmolaritetstest, (Tearlab) der kvantiterer  tårernes tilstand. Dette gentages 2 uger efter den sidste behandling og igen efter behov.
Kontakt os med henblik på en undersøgelse for tørre øjne og få at vide hvilke behandlinger, der bedst kan hjælpe dig.